Heb je werk te doen op hoogte? Of het nu gaat om snoeien, gevelherstel, schilderen, schoonmaken of telefooninstallatie, hoogwerkers zijn ongetwijfeld wat u nodig hebt. Deze machines zijn ontworpen om plaats te bieden aan één of meer mensen en uitrusting. Zij kunnen hoogten tot 84 m bereiken en worden zowel binnen als buiten gebruikt. Hier is wat informatie over personeelsliften.

De hoogwerker: presentatie

De belangrijkste rol van de mobiele hoogwerker (MEWP) is het vergemakkelijken van de verplaatsing van een of meer personen op hoogte met hun gereedschap, om diverse taken uit te voeren. Het bestaat ten minste uit een werkplatform, een uitschuifbare structuur en een onderstel. Er zijn twee categorieën hefplatforms voor personenvervoer: de verticaal heffende MEWP en de multidirectioneel heffende MEWP. De eerste wordt vooral gebruikt voor eenmalige taken of werkzaamheden op grote oppervlakken, waarbij een grote last kan worden gedragen. De laatste wordt gebruikt voor multifunctioneel werk met een beperkte lading. Het platform kan worden aangedreven door een verbrandings-, hybride of elektrische motor.

Sommige soorten platforms

Er zijn verschillende modellen, ook wel hoogwerkers genoemd, zoals de knikhoogwerker, de telescoophoogwerker, de spinhoogwerker, de schaarhoogwerker, de toekan-hoogwerker en de vrachtwagenhoogwerker. De kniktelescoophoogwerker is uitgerust met een arm waarvan de basis op een 360° draaibaar platform is geplaatst. De arm heeft een aantal gewrichten waardoor hij gemakkelijk kan buigen om plaatsen te bereiken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit platform kan een hoogte van 48m bereiken. De telescopische hoogwerker heeft een uitschuifbare rechte arm die aan een roterend platform is bevestigd en kan hoogtes tot 58 m bereiken. Hij is bijzonder geschikt voor reparaties aan elektrische installaties of voor het snoeien van bomen, omdat hij slechts één persoon kan dragen. De spiderlift kan hoogtes tussen 12 en 40 meter bereiken. Hij staat op vier poten, stabilisatoren genaamd, is smal en kan worden gemanoeuvreerd voor werkzaamheden zowel binnen als buiten. De schaarlift bestaat uit een breed platform, dat op zijn plaats wordt gehouden door schaarvormige dwarsverbindingen. Het beweegt alleen in een rechte lijn, wat het gebruik ervan enigszins beperkt. Met een hoogte tussen 8 m en 33 m wordt de schaarhoogwerker meestal gebruikt voor werkzaamheden buitenshuis, zoals reparaties aan gebouwen, het plaatsen van ramen en glasonderhoud. De toekan hoogwerker, ook wel bekend als een verticale mast hoogwerker, gaat gemakkelijk over obstakels met behulp van zijn knik. Hij kan een gewicht tot 250 kg dragen en kan één tot twee personen vervoeren. Tenslotte is er de hoogwerker die de grootste hoogte kan bereiken, nl. 84m. Hij kan worden gebruikt voor werkzaamheden buitenshuis, zoals schilderen en onderhoud.

Voordelen van het hefplatform voor personen

De voordelen van het hefplatform voor personen zijn talrijk. Er zijn verschillende modellen op de markt. Deze verscheidenheid van modellen maakt het mogelijk een keuze te maken die is aangepast aan de uit te voeren werkzaamheden. Sommige platforms zijn licht en nemen weinig plaats in. Zij nemen dus weinig ruimte in beslag. Het hefplatform voor personeel kan gemakkelijk van de ene plaats naar de andere worden verplaatst, afhankelijk van uw behoeften. U kunt er veilig op werken, want hij heeft een beschermende reling. Afhankelijk van het model is het mogelijk een hoogte tot 84 m te bereiken en een last tot 250 kg te dragen. Bovendien maakt het bestaan van elektrische hoogwerkers het gemakkelijker om in binnenruimten te werken.

Regels voor het gebruik van de hoogwerker

Bij het gebruik van een hefplatform voor personen zijn drie hoofdrolspelers betrokken: de bestuurder, de persoon op de grond en de passagier. Het mag alleen worden bediend door professionals die vooraf zijn opgeleid. De bestuurder moet in het bezit zijn van een verklaring van geschiktheid voor veilig rijden (Caces) en een door zijn werkgever afgegeven rijbewijs waaruit blijkt dat hij medisch geschikt is. Alvorens deze machine te gebruiken moet een aantal controles worden uitgevoerd, waaronder: de toestand van de grond, de windsnelheid, die beperkt moet zijn tot 45 km/u voor gebruik buitenshuis en het ventilatieniveau voor gebruik binnenshuis, de maximale gebruiksbelasting, die de uitrusting en de bedieners omvat, de aanwezigheid van harnassen om vallen te voorkomen, de uitrusting van het personeel, de plaatsing van de machine en de elektrische risico's. Het personeel moet in goede geestelijke en morele gezondheid verkeren en niet aan acrofobie lijden. De aanwezigheid op de grond van een extra bediener en een bediener met een rijbewijs tijdens het manoeuvre is verplicht. Voorts zijn hoogwerkers onderworpen aan de geharmoniseerde Europese ontwerpnorm NF EN 280 "Mobiele hoogwerkers", waarvan de naleving de fabrikanten een vermoeden geeft dat zij voldoen aan de essentiële gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Dit biedt de gebruikers extra zekerheid. Op gespecialiseerde websites kunt u de catalogi van de beschikbare modellen raadplegen, om het model te vinden dat het meest geschikt is voor het werk dat u wilt doen. U kunt ook online rechtstreeks met een vakman spreken en een offerte aanvragen.